Krant van de gemeente Haarlemmermeer

De stilte van het leven onder water geeft rust

Veel mensen gaan deze weken ver weg om te genieten van onbekende gewoontes, steden en landschappen. Maar ook vlakbij valt veel te ontdekken. In InforMeer zes keer iemand aan het woord die ‘naar buiten in Haarlemmermeer‘ op zijn of haar eigen manier bekijkt. Deze keer deel vier met duikster Marian Kleverlaan.

Het is een komen en gaan van mensen in zwart neopreen pakken deze zomerse maandagavond bij het Haarlemmermeer Paviljoen. Onder hen Marian Kleverlaan uit Egmond aan de Hoef. De groteplas in het Haarlemmermeerse Bos, maar ook de Toolenburger Plas, is een geliefde duikstek. De extra reistijd die dit met zich meebrengt neemt Marian voor lief.

Onder water ontvouwt zich een andere wereld. De veenbonken, ontstaan tijdens het afgraven van de plas en de vele planten en vissen maken het duiken hier speciaal. De palingen spannen de kroon. Soms zijn ze wel zeven centimeter dik en rond de komst van slecht weer hangen ze in groepjes rechtop onder paviljoen. Een bijzonder fenomeen om te zien. De haai die hier rondwaart, is vanhout. Net zoals een grote houten haspel, een strandstoel en de restanten van een koepeltentje door de mens geplaatst. Voor duikers ideale plekken om vissen te spotten. In de Toolenburger Plas ligtzelfs een autowrak en de restanten van een boot. In deze tijd van het jaar zwemt hier veel jonge snoek en is het spotten van de meerval een belevenis.

Marian duikt al sinds 1999. De stilte van het onderwaterleven geeft haar rust. De ultieme vorm van ontspanning naast haar werk met dementerenden in een verpleeghuis. Daarnaast is duiken gezellig,want je bent nooit alleen, ook onder water niet. Je buddy is altijd in de buurt om in te grijpen als het nodig is. Marian haar duikmaatjes zijn gearriveerd en ze kan niet wachten om de zonovergotenplek van ons gesprek in te ruilen voor die andere wereld. Snel omkleden, het water in en luchtbellen achterlatend als herinnering aan onze ontmoeting.

Jaargang 6, nummer 32, donderdag 11 augustus 2011

Comments are closed.